Chat with us, powered by LiveChat

Advies nodig? Bel 010-3335150

Vervangen van je oude lamp

Vervang je 230V lamp door een ledlamp!

Je gloeilamp of 230V halogeen lamp vervangen door een ledlamp gaat heel eenvoudig. Zodra je de exacte fitting weet van je oude lamp kun je snel een bijpassende ledlamp kiezen. Een ledlamp biedt meer mogelijkheden dan de traditionele gloeilamp. Je kunt bijvoorbeeld zelf een lichtkleur uitkiezen die perfect aansluit bij de ruimte die je wilt verlichten. Daarnaast kunnen je led lampen ook steeds makkelijker dimmen.

Vervangen van 12V lampen

Bij het vervangen van 12V halogeen lampen dien je goed te kijken naar de aanwezige trafo. De trafo stuurt de lamp aan en heeft een minimaal en maximaal wattage. 
Als je een 12V ledlamp koopt van Philips, Osram en Sylvania dan mag meestal het vervangende wattage hanteren van wat op de verpakking staat. Bijvoorbeeld bij een Philips Master Led spot LV 7-35W mag je 35W hanteren als vervangend vermogen. De chip in de ledlamp laat de trafo denken dat de ledlamp 35W verbruikt. Kortom een slim stukje techniek waardoor de huidige trafo gewoon bruikbaar blijft en je niet onnodig hoeft te vervangen. We spreken dan ook wel over retrofit led lampen.

Als je trafo al een tijdje mee gaat dan kan het voordeliger zijn om deze meteen te vervangen. De transformatoren van tegenwoordig zijn niet alleen een stuk kleiner maar ook energie zuiniger. Daarnaast gaat een ledlamp vaak langer mee dan je oude trafo. Wellicht het moment om meteen de oude trafo te vervangen door een duurzaam exemplaar.

Een misverstand is dat je voor A-merk led lampen (retrofit) een led driver nodig hebt. Dit is niet het geval en je dient altijd 12V led lampen aan te sluiten op een trafo. Een led driver gebruik je bijvoorbeeld bij armaturen met geïntegreerde led of professionele ledstrips.

Voor situaties waar niet wordt gedimd heeft Philips een overzicht gemaakt van geschikte 12V trafo's. Download hier het overzicht om te kijken welke trafo compatible is met Philips led lampen:
- Overzicht 12V trafo's voor Philips led lampen