Chat with us, powered by LiveChat

Advies nodig? Bel 010-3335150

led verlichting

ledlamp philips hofvijver

Maak kennis met led verlichting!

Waar je ook komt, de ledlamp is overal te vinden. Is het niet op straat of in een winkel dan heb je het zeker in huis. Led verlichting bestaat al meer dan 30 jaar maar door de zwakke lichtstroom en de beperkte lichtkwaliteit werden Led's vroeger hoofdzakelijk gebruikt voor signalerings- toepassingen zoals het rode lampje van je televisie. Dankzij de uitvinding van blauw Led licht werd het ook mogelijk witte Led's te maken. En door de ontwikkeling van high power Led's vanaf 1998 en later, namen de prestaties van Led's drastisch toe.

Gedurende de laatste 5 jaar zijn er witte Led's ontwikkeld voor algemene verlichting met een lichtrendement van meer dan 90 lm en een uitstekende kleurweergave van RA > 85. Ook het vermogensniveau van Led's is de afgelopen tijd flink toegenomen. Deze ontwikkelingen openden de wereld van de algemene verlichting voor het gebruik van Led's in toepassingen uiteenlopend van accentverlichting tot straatverlichting. Ook de mogelijkheid van kleurverandering van Ledverlichting wordt breed toegepast in de architectuurverlichting.

Fabrikanten van de ledlamp hebben moeite om elkaar bij te houden. De ledlamp doorstaat een enorme groei waardoor er veel aanbieders zijn. Je kent vast de bekende A-merken zoals Philips, Osram, Sylvania en ect. Maar je ziet ook veel onbekende merken uit China en Hong Kong. Met name deze fabrikanten zijn enorm in opkomst. Zij maken vaak een goedkopere ledlamp maar de kwaliteit is beduidend minder. Zo laat de levensduur in lichtsterkte en de lichtkleur het vaak af weten. Het is daarom erg belangrijk bij het aanschaffen van de ledlamp goed te kijken naar het merk. Voor een paar euro extra voorkom je teleurstellingen!

De ledlamp kent eindeloze mogelijkheden met licht. We kunnen stellen dat de ledlamp de belangrijkste ontwikkeling doormaakt op het gebied van verlichting sinds de uitvinding van het elektrische licht ruim een eeuw geleden. Een ledlamp is zeer divers dit maakt het erg eenvoudig om je oude lampen te vervangen. Dankzij het assortiment van heldere, intense led kleuren, kun je elke dag een andere sfeer scheppen om het even hoe je het wilt. Door het lage energieverbruik van een ledlamp en een zeer lange levensduur is de ledlamp uiterst zuinig en milieuvriendelijk.

Met de kleurmogelijkheden koud wit, warm wit, rood, groen, blauw, geel en veranderende kleuren zijn de designmogelijkheden voor accent- en effectverlichting bijna oneindig. Vooral de ontwikkeling van krachtige witte led lampen zal de verlichting in huis, in de auto, in de winkels en in steden ingrijpend veranderen. De stralen van een ledlamp zijn volledig UV-vrij (ultraviolet) en IR-vrij (infrarood). Daardoor wordt de verkleuring of vervorming van verlichte voorwerpen beperkt.

Wat zijn de voordelen van een ledlamp?

  • een ledlamp is zuiniger met energie dan gloeilampen en halogeenlampen;
  • een ledlamp heeft een veel langere levensduur, dit kan wel oplopen tot 50.000 branduren;
  • lagere onderhoudskosten, een ledlamp gaat tenslotte zeer lang mee;
  • geen ongewenste IR of UV straling in de lichtbundel. Kortom minder risico van het verbleken van kleuren. Dit maakt de ledlamp breed toepasbaar;
  • een ledlamp heeft bij inschakeling direct de juiste kleur en lichtsterkte;
  • geen zware metalen zoals kwik in de ledlamp;
  • lage temperatuur, hierdoor krijgt de ledlamp zijn langere levensduur;
  • bijzonder efficiënt in een koude omgeving. Kan opstarten tot -40 graden, uniek voor een lamp maar eenvoudig voor een ledlamp.


Met een ledlamp bespaar je echt!

Een ledlamp gaat gemiddeld 50x langer mee dan een gloeilamp. 8x langer mee dan een spaarlamp. Een energiebesparing van ongeveer 85% tegen over gloeilampen en halogeen lampen.

 

 

De omgevings tempratuur beinvloedt de ledlamp

De omgevingstemperatuur speelt een grote rol in de levensduur van led. De ledlamp heeft koeling nodig en hoe kouder de ruimte, des te beter dit voor de levensduur is. Hoe hoger de omgevingstemperatuur, hoe sneller de veroudering/slijtage.

Bij een hogere temperatuur slijten de driver en led’s harder. De omgevingstemperatuur heeft dus direct invloed op de levensduur van een ledlamp. Naast de veroudering heeft temperatuur ook invloed op de lichtopbrengst.

De ledlamp die de gloeilamp vervangt (retrofit ledlamp) is een ledlamp die in de traditionele gloeilampenfitting wordt gedraaid. De maatvoering is eigenlijk niet geschikt voor een led. De elektronica die nodig is om van 230 of 12 volt een bruikbare spanning en stroom te maken, maakt de led warm en de koel- mogelijkheden zijn door de fitting beperkt.

Vandaar dat de meeste retrofit ledlampen een levensduur hebben van 15.000 tot 25.000 branduren. Plaats daarom geen retrofit ledlamp in een gesloten armatuur waar de warmte niet weg kan omdat de lamp dan te warm wordt.