Chat with us, powered by LiveChat

Advies nodig? Bel 010-3335150

Dimbare led lampenDe techniek in een ledlamp gaat enorm hard. Vroeger was het moeilijk om een ledlamp goed te laten dimmen maar tegenwoordig gaat dit steeds beter. Soms kan het dimmen van een ledlamp voor problemen zorgen. Stel je koopt een dimbare ledlamp van een A-merk fabrikant. In het algemeen zal deze ledlamp gewoon kunnen dimmen op je huidige dimmer. Maar wat gebeurt er als je bijvoorbeeld 8 halogeen lampen gaat vervangen door led en je wilt alle led lampen gaan dimmen op 1 dimmer. We kunnen dan niet met zekerheid zeggen dat dit zonder problemen gaat werken. De fabrikant van de ledlamp speelt hierin een belangrijk rol. De chip in de ledlamp bepaalt in grote mate of er goed gedimd gaat worden met de aangesloten dimmer. Daarnaast heeft een dimmer een minimale en maximale belasting.

Er zijn op moment 2 type dimmers die goed kunnen samen werken met led lampen. We spreken dan over fase aansnijdende dimmers en led dimmers. Fase aansnijdende dimmers is een standaard in de markt. Als je een dimmer in huis hebt dan is de kans groot dat je dit type dimmer hebt. Een ander type en in opkomst zijn led dimmers. Een nadeel van led dimmers is dat je meestal een 3 draads bedrading nodig hebt en deze derde (nul draad) is niet altijd aanwezig. Dit maakt het installeren van een led dimmer lastig maar in nieuwe situaties uitermate geschikt.

Je wilt dimmen met je huidige dimmer

Als je Philips led lampen koopt dan mag je tegenwoordig het vervangbare wattage wat op de verpakking staat doorberekenen. Stel je koopt de ledlamp "Philips Master LEDspot Dimtone GU10 4,5-50W 2700K 40D". Je kunt dan stellen dat deze ledlamp slechts 4,5W verbruikt en een 50W halogeenlamp vervangt. Je kunt dan deze 50W hanteren om te voldoen aan het wattage van de aangesloten dimmer. Stel de dimmer heeft een minimale belasting van 60W nodig en een maximale belasting van 600W. Dan moet je minimaal 2 led lampen aansluiten van 4,5W. Want 1 ledlamp vervangt 50W (volgens verpakking) en je moet minimaal aan 60W voldoen om de dimmer te laten werken. Kortom net zoals in de oude situatie. De chip in de ledlamp laat de dimmer denken dat deze te maken heeft met een 50W lamp. We spreken dan ook van retrofit led lampen.
Nu zal je vast denken dat je het maximale wattage van de dimmer kunt delen door 50W. Kortom 600W/50W = 12 led lampen. Nu kunnen we niet met zekerheid zeggen dat dit gaat werken. Het systeem is anders en dan hebben we te maken met andere vereisten en dat maakt iedere situatie uniek.

Bij Osram hanteert met een 10% regel. Je kunt dan 10% van het maximale vermogen van de dimmer benutten. Bijvoorbeeld: fase aansnijdende dimmer met een vermogen van max. 400W. Dan bereken je 400W/10W = 40W. Dit resulteert in maximaal 5 aan te sluiten led lampen van 8W.

We kunnen stellen dat niet iedere dimmer geschikt is voor het gebruik van led lampen. Het kan zijn dat een dimmer verouderd is of werkt met een ander systeem. Heb je een dimmer van een A-merk fabrikant dan is de kans groter dat deze zal werken. Daarnaast speelt de fabrikant van de ledlamp een belangrijke rol als je grote aantallen led lampen wilt gaan dimmen. Veel voorkomende problemen zijn dat het licht knippert, brommend geluid maakt en niet goed traploos dimt.

Bekijk de beschikbare dim overzichten

Philips, Osram en Sylvania hebben een overzicht beschikbaar gesteld met tot nu toe geteste dimmers. Download hier het overzicht om te kijken of je dimmer compatible is met led lampen:
Philips Master LED MV Range 230V
Philips Master LED LV Range 12V
Osram Parathom Pro PAR16 
Osram Parathom Pro MR16
Osram Parathom Classic
Dimmen Osram Parathom Pro PAR16 
- Dimmen Osram Parathom Pro MR16
Dimmen Osram Parathom Classic
Dimmen Sylvania led lampen


Je kunt ook een LED dimmer aanschaffen

Als je een LED dimmer wilt toepassen dan moet je niet het vervangend vermogen hanteren van de ledlamp maar het werkelijk wattage. Onze ervaring leert dat de LED dimmer van Busch Jeager erg goed samen werkt met Philips Master LED. Met deze dimmer kun je ook grote aantallen led lampen probleemloos dimmen. Er zijn op moment 2 versies beschikbaar, een 2 draads draai dimmer en een 3 draads memory dimmer. De 2 draads LED dimmer is uitermate geschikt om je bestaande dimmer te vervangen. Je hebt dan geen nul draad nodig!

Waar je op moet letten

Wij in Nederland stellen hoge eisen aan verlichting. Als je een ledlamp wilt aanschaffen dan is het verstandig om altijd te kiezen voor een A-merk fabrikant. Je weet dan zeker dat men gebruik maakt van de laatste technieken en hoge kwaliteitseisen hanteren die wij in Europa gewend zijn. Laat je niet verleiden door B-merken met soms lagere prijzen!

Als je een vraag hebt of meer informatie willen hebben dan horen wij graag van je! Mocht je dimmer geen of minder led lampen aankunnen als gewenst dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een andere dimmer. Stuur ons vrijblijvend een email met het merk schakelmateriaal wat je momenteel in huis hebt en wij kijken welke dimmers geschikt zijn voor jouw situatie. Natuurlijk doen wij je graag een voordelig voorstel om je oude dimmers te vervangen!